Financiën

Het Dijklander Ziekenhuis heeft het jaar 2018 met rode cijfers afgesloten. Het tekort van €1,6 mln is drie miljoen slechter dan begroot en wordt gekleurd door incidentele baten. Gecorrigeerd voor de incidentele baten is er een tekort van €2,8 mln (dit bedrag is eerder al in het meerjarenplan van april 2019 gerapporteerd).

De rode cijfers zijn niet onverwacht. In augustus 2018 werd op basis van de halfjaarcijfers gewaarschuwd voor dieprode cijfers. Als er niet bijgestuurd zou worden zou het tekort over heel 2018 uitkomen op ongeveer €9 mln. Na het afgeven van deze waarschuwing is er direct gehandeld en is een aantal maatregelen genomen om te voorkomen dat het zo slecht zou gaan.

 

Inkomsten

Aan de inkomstenkant zijn met enkele zorgverzekeraars nieuwe afspraken gemaakt over adherentie en verzekerdenmutaties, waardoor de inkomstenverslechtering die in de halfjaarprognose was verwerkt teniet werd gedaan. Ook de opleidingssubsidies vielen ten opzichte van de prognose mee. De onverwachte instroom van assistenten in opleiding dankzij het faillissement van Slotervaart-ziekenhuis heeft de daling enigszins gecompenseerd.

Uitgaven

Om de kosten te beheersen is per direct een vacaturecommissie ingesteld, die zeer kritisch gekeken heeft naar alle vacaturestellingen. Alleen onder strikte voorwaarden mocht een vacature geopend en ingevuld worden. De personeelskosten, die in de loop van het jaar uit de hand liepen, zijn hierdoor weer beheerst. Een overschrijding van bijna 80 fte in augustus is eind 2018 grotendeels ongedaan gemaakt. De maatregelen leidden ertoe dat de daling ook na de jaarwisseling is doorgezet, zodat vanaf maart 2019 de formatie de norm niet meer overschrijdt. De reductie van de hoeveelheid personeel-niet-in-loondienst (pnil) draagt bij aan kostenbeheersing. Er is wel extra ruimte voor opleiding gecreëerd, om dure inhuur van pnil te kunnen voorkomen. Een groeiende formatie van medewerkers in opleiding vormt dus – ondanks de korte termijn kosten – een positieve bijdrage aan herstel.

Naast de uitgaven aan personeel vormen de uitgaven aan diagnostiek (pathologie, radiologie, klinische chemie en microbiologie) een zorg. De stijgende kosten zijn door meer aanvragen en duurdere aanvragen tot stand gekomen, met de bedoeling om in 2019 weer te gaan dalen. Ook nieuwe prijsafspraken met de leveranciers dragen bij aan structurele kostenbeheersing.

Incidenten

Tot slot hebben enkele incidentele baten het resultaat verbeterd. Een noemenswaardige is de bijdrage van de medische staf van het Dijklander Ziekenhuis: het flexibele beloningscomponent is voor een belangrijk deel opgeofferd om een bijdrage aan het herstel te geven, maar ook om de betrokkenheid bij het herstel van de ziekenhuisfinanciën te tonen.

De uiteindelijke vaststelling van het resultaat 2018 geeft al met al een gemengd gevoel. We doen het veel beter dan we afgelopen zomer vreesden, maar we zijn er bepaald nog niet. In 2019 is het zaak om de plannen die voor duurzaam herstel moeten zorgen uit te voeren.