Kernthema 4

Wij investeren
in zinnige zorg

We investeren in zinnige zorg door zorgtrajecten zo in te richten dat we de kwaliteit verbeteren en volume of kosten verlagen. We bieden zorg dicht bij de patiënt en verder weg als de kwaliteit van zorg daarom vraagt.

Programma zinnige zorg

Het programma zinnige zorg is opgezet om de zorg slimmer, ‘zinniger’ en waar mogelijk beter en patiëntvriendelijker te organiseren. Tussen 2018 en 2021 worden in het Dijklander Ziekenhuis honderd zinnige projecten opgezet waarmee zorgtrajecten beter, efficiënter en tegen lagere kosten worden ingericht. De projecten zorgen bijvoorbeeld voor minder consulten, minder ligdagen, minder diagnostiek, minder operaties.

In 2018 zijn maar liefst 68 initiatieven aangemeld, waarvan er momenteel 50 geïmplementeerd zijn of worden. Over de gehele organisatie lijkt een zinnige zorg trend zichtbaar: minder productie bij een gelijkblijvend aantal unieke (nieuwe) patiënten. We zien met name op de productieparameters opnamen en consulten een daling. Dat sluit aan bij de twee parameters waar de meeste initiatieven in 2018 betrekking op hadden.

Zo zien we een langzaam dalende trend voor het aantal polibezoeken per patiënt op beide locaties.

Polibezoeken per patiënt

Een nieuwe schouder in één dag

De afdeling orthopedie van het Waterlandziekenhuis heeft in 2018 een schouderprothese in dagbehandeling geplaatst. De patiënt kwam ’s ochtends nuchter voor de operatie en kon dezelfde dag naar huis. Normaal gesproken houdt deze ingreep patiënten twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Het aanbrengen van een vervangend schoudergewricht gebeurt veelvuldig bij mensen met een ‘versleten schouder’ of afgescheurde pezen.

Think-in voor zinnige zorg en e-health

De goede dingen doen en de overbodige dingen laten. Dat is Zinnige Zorg. E-health kan daarbij een prachtige oplossing zijn. In november organiseerde het Dijklander Ziekenhuis een ‘think-in’ met collega’s. Welke projecten lopen in het ziekenhuis? Ab Klink, lid raad van bestuur VGZ, opende deze think-in met een inspirerend verhaal over het transformeren van zorg en daarna werd volop gebrainstormd over nieuwe initiatieven. Elf zinnige zorg initiatieven werden voor deze gelegenheid in een poster gevangen. Bekijk ze hieronder:

Previous
Next